Geschiedenis

1989 Dawn Jecs , een hondentrainster uit Washington State , Leerde de muzikale opvoedingsmethode voor honden kennen Het publiek bleek laaiend enthousiast te zien hoeveel plezier honden beleven Aan het lopen op muziek

1990 De bekende Mary Ray liet in het voorprogramma van "crufts" , dé hondententoonstelling van Engeland Een uitvoering zien van "heelwork to music" of in het nederlands , Gehoorzaamheid op muziek .

1991 In Canada word de 1ste organisatie gesticht die aan " Freestyle " doet .

1995 De doorbraak in Amerika De stichting CFF Canine Freestyle Federation Werd opgericht door Joan Tennille en Alison Jaskiewicz.

1996 Eerste wedstrijd werd in Groot- Brittannie gehouden , Met al reeds 24 deelnemers.

1999 Manuela Nassek presenteerd " heelwork to music " voor het eerst in Oostenrijk . Ook dit jaar stelt Nicole Weber in duitsland doggy dance voor aan het grote publiek

2006 In belgie word doggy dance door de K.K.U.S.H. herkent als officiële hondensport En valt onder sectie 5.

2011 Het reglement word in Belgie aangepast.

 

 

Wat is Doggy Dance ?

DD is een moderne vorm van samen werking tussen mens en hond . Eigenlijk is het een ''soort van gehoorzaamheid '' op muziek . Het grootste voordeel vind ik persoonlijk ,is de band die je met je hond op bouwt . De aandacht is gedurende de training of routine constant op jou gericht , je hond vind het gewoon super om deze vorm van gehoorzaamheid te doen ( vooral de beloning ).

De training word door de hond als speelmoment aanzien ( bij Enya is dit toch zo ) en daarom lukt alles vlotter om nieuwe dingen aan te leren .( de ene oefening word sneller aangeleerd dan de andere ).

Belonen gebeurt aan de hand van een clicker en vee-eeeeel snoep een speeltje mag ook niet ontbreken . Wat kan je allemaal gebruiken om te dansen ? Eigenlijk kan je alles gebruiken , een kartonnen doos , een hoed , een hoepel , een paraplu , echt alles kan dienen .

Waarom ,voor wie en welke honden bij doggy dance ?

Houdt u van muziek en van dansen en daar boven op hebt u een hond? Dan is doggy dance zeker iets voor u! Doggy dance is een leuke speelse sport waarmee je een heel intieme en uniek band opbouwt met je hond, dit mede omdat er op een positieve manier getraind wordt.

Hiermee groeit er een ongelofelijk enthousiasme.

Het is toch super te zien dat je hond enkel oog voor jou heeft . Ook is doggy dance een heerlijke manier om met de hond bezig te zijn . U leert uw hond gade slaan, beter te begrijpen en hem of haar het dansen bij te brengen, waar door zoals reeds gezegd een heel unieke band ontstaat Tussen u en uw hond.

Eigenlijk kunnen alle honden doggy dance doen maar hele grote honden kunnen veel oefeningen niet doen .

Zie je al lopen met een dog op je rug of tussen je benen . Ok je snapt het al he .

Verder kunnen alle kleine tot middelgrote honden aan doggy dance doen .

Waar je ook op MOET letten is ,als je met een pup traint , dat die tot zeker 12 maand niet mag springen of veel op de achter poten mag doen Ook honden met slechte heupen mogen niet alle oefeningen doen . Met een teef of reu werken maakt niets uit . Waar je wel best oplet is welke de oefeningen zijn die je hond super vind .

Heb je een iets tragere hond ? laat die dan iets doen wat hij graag doet , zo maak je hem wat sneller en kan je verder vloeiien in een andere oefening .

Wat ook belangrijk is dat de ene hond sneller leert dan de andere .ook kan een oefening moeilijker lijken voor je ene hond dan voor je andere hond . Hier heb ik een voorbeeld van , Enya haar rollen heeft meer moeite gekost dan voor Falco .

Ook zijn er oefeningen die je hond nooit zal kunnen , blijf er dan ook niet op pushen!!!

Welke stijlen doggy dance ?

In grote lijnen bestaan er twee stromingen, heelwork to music en dogdancing. Heelwork to music is afkomstig uit Engeland. De uitdrukking zegt het al, het bestaat voor het grootste deel uit volgwerk op muziek. De hond mag hooguit 2 meter bij de handler vandaan. Bij dogdance (of doggydancing of canine freestyle) wordt afstandswerk juist aangemoedigd en is het aantal oefeningen veel groter. Volgwerk komt er soms nog maar nauwelijks aan te pas .